Pączki smażone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1/2 szklanki cukru
    12 1/2 dkg masła
    1 szklanka mleka
    6 żółtek
    5 dkg drożdży
    cukier waniliowy
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    otarta skórka z jednej cytryny
    szczypta soli
    konfitura lub dżem
    3 kostki smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W Tłusty Czwartek nie patrzymy na kalorie:) 1. Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  • 3. Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej.
  • W Tłusty Czwartek należy zjeść chociaż jednego pączka:) 4. Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić.
  • 5. Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny.
    Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką.
  • 7. Piec na rozgrzanym smalcu, ale na najmniejszym palniku i najmniejszym płomieniu. Pączki powinny się powoli rumienić aby były w środku dobrze usmażone. Jak będą się za szybko rumienić, tzn że tłuszcz jest za gorący. Wówczas można dołożyć trochę zimnego smalcu lub plasterki ziemniaków dodawać co jakiś czas, a te wysmażone wyciągać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować