Pączki serca

0 (0 ocen)

To pyszna słodycz która umili wspólne spotkania z ukochaną osobą

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    - 1/2 szklanki mleka,
    - 5 dag drożdży,
    - 1 łyżka cukru,
    - 1 łyżka mąki,

    Pozostałe składniki:
    - 2 szczypty soli,
    - 0,5 kg mąki,
    - 5 żółtek,
    - 1 jajko,
    - 4 łyżki spirytusu,
    - 1/2 szklanki mleka,
    - 7 dag margaryny,
    - 2 płaskie łyżki oleju,
    - 7 dag cukru

    Dodatkowo:
    - Olej do smażenia,
    - Marmolada różana do nadziewania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki serca 1. Rozczyn: W letnim mleku rozrabiamy drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy podrośnie dokładamy pozostałe składniki
  • Pączki serca 2. ciasto: Mleko podgrzewamy. Żółtka i jajko ubijamy z cukrem. Margarynę topimy.
    Do rozczynu dokładamy sól, mąkę, ubite jajka, wlewamy mleko oraz alkohol. Wyrabiamy ciasto około 20 minut. Dokładamy margarynę oraz olej i wyrabiamy jeszcze około 10 min, tak by ciasto odchodziło od ręki.
    Ciasto odstawiamy po podwojenia objętości.
    Po wyrośnięciu wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Za pomocą specjalnej foremki wykrawamy serca, które pozostawiamy, aby podrosły.
  • 3. Wyrośnięte surowe pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, wrzucając pączki stroną wyrośniętą.
    Smażymy z dwóch stron. Po wyjęciu napełniamy je marmoladą. Ja nabijam pączki za pomocą worka cukierniczego i specjalnej końcówki.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.12 (348 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasteczka od serca

To może cię zainteresować