Pączki - Pychotki.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Upiekłam specjalnie na Tłusty Czwartek. Wszyscy w domu się nimi zajadali:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki
    - 4 żóltka
    - 40g drożdży
    - 1,5 szklanki mleka
    - cukier waniliowy
    - 1,5 łyżki cukru kryształu
    - olejek rumowy
    - szczypta soli
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1łyżka octu
    - 1 łyżka oleju

    oraz

    - marmolada
    - tłuszcz do smażenia
    - cukier puder lub lukier do dekoracji (1 szklanka cukru pudru oraz 2 łyżki mleka - dobrze wymieszać, aby powstała gładka masa.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - pychotki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy drożdże w 0,5 szklanki letniego mleka z 0,5 łyżki cukru i 0,5 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, żółtka, resztę cukrów, ocet, olejek, resztę ciepłego mleka oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy podrośnięte drożdże. Dalej wyrabiamy, a na koniec dodajemy olej. Ciasto powinno odchodzić zarówno od ręki jak i od miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swą objętość.
  • 3. Nastepnie ciasto przekładamy na stolnicę, odrywamy od niego kawałki ciasta i formujemy placuszki. Na każdy nakładamy trochę marmolady. Zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy pączki na rozgrzanym oleju na złotobrązowo. Gdy lekko ostygną dekoryjemy cukrem pudrem lub lukrem.

Porady

1.Aby nie było czuć drożdży podczas jedzenia pączków, można dodać do nich olejku pomarańczowego zamiast rumowego. 2. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować