Pączki pieczone w piekarniku

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Zdrowsza wersja klasycznych pączków. Pachną jak pączki a smakują jak bułeczki. Mięciutkie, idealne do porannej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 ml mleka
    50 g drożdży
    370 g mąki pszennej tortowej
    170 g masła
    40 g cukru
    3 jajka
    3/4 łyżeczki soli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. przykryte ścierką.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i roztopione masło, mieszamy. Dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką dopóki będzie gładkie i będzie się odklejało od miski i ręki. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 1cm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę dowolnego dżemu, lepimy brzegi jak pierogi i łączymy ciasto razem. Odkładamy łączeniem do dołu do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.
    Wierzch pączków smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pączki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować