Jedliście kiedyś takie pączki? Ja pieczone tak, ale nie szpiankowe. Jednakże kiedyś musi być ten pierwszy raz i nie żałuję:) pączki są mięciutkie,puszyste i wilgotne. 12 sztuk po 160 kcal jedna
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g otrąb żytnich
1 jajko
200 g mrożonego szpinaku
1 opakowanie drożdży instant
10 g cukru
100 ml mleka
Aromat pomarańczowy
Gruszki:
5 gruszek- ok. 440 g
30 g otrąb pszennych
Szczypta kurkumy
Pączki pieczone szpinakowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Szpinak rozmrozić na sicie. Następnie lekko podgrzać, np. w mikrofali. Połączyć z letnim mlekiem,dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i zmiksować na gładko.
Do miski wsypać obie mąki, dodać otręby, cukier, drożdże i wymieszać. Dodać jajko. W dwóch partiach dodać miks szpinakowy i po każdym dodaniu dokładnie wymieszać.
2.Następnie wyrabiać ciasto około 7 minut. Przełożyć do miski delikatnie wysmarowanej olejem i odłożyć do wyrośnięcia na około 1-1,5. Ciasto powinno podwoić objętość.
3.Gruszki:
Umyte i suche gruszki zetrzeć na tarce dużych oczkach ( wraz ze skórką). Przełożyć do rondelka i dusić do miękkości i częściowego odparowania płynów. Na około 1-2 przed zdjęciem z ognia dodać otręby i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać kurkumę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
4.Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wykrajać okręgi średnicy 11-12 cm. Na środek każdego krążka nałożyć po łyżce gruszek i uformować okrągły pączek.
5.Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20-25 minut, do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20-22 minut. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze