PĄCZKI PIECZONE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wersja pączków tym razem dietetyczna, bo pieczone.Bardzo szybko się robi a pączki są smaczne, miękkie i puszyste jak z cukierni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA OKOŁO 12-16 sztuk (ja zrobiłam 9 dużych)
    1 opakowanie drożdży instant (7g)
    1/4 szklanki (60ml) ciepłej wody
    2,5-3 szklanek mąki pszennej (ja dałam luksusową)
    szczypta soli
    1/4 szklanki (50g) cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    2 łyżki roztopionego masła
    3/4 szklanki (175ml) ciepłego mleka
    1 jajko
    DODATKOWO:
    dżem niskosłodzony do nadziewania
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnuszka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i zalać ciepłą wodą (!)
    Odstawić na 5 minut.
  • 2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli.
    Dodać drożdżową mieszankę, rozpuszczone masło, jajko oraz ciepłe mleko.
    Przemieszać wszystko łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
    - wyjdzie bardzo kleiste i mokre ciasto.
  • 3. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny
    do podwojenia swojej objętości. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • 4. Przygotować wykrawacz do ciasteczek (obręcz lub szerszą szklankę).
    Blat oprószyć mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto (ręką lub szpatułką, omączonymi!).
    NIE ZAGNIATAĆ I NIE ODGAZOWYWAĆ! Delikatnie rozklepać ciasto na grubość 2 cm.
    Wykrawaczkę do ciastek obtoczyć w mące i wykrawać paczki.
  • 5. Za pomocą łopatki lub szpatułki nakładać pączki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pozostałości ciasto otrzep delikatnie z nadmiaru mąki, delikatnie zagnieść,
    znów rozklep na grubość 2 cm i wytnij pączki, następnie przełóż na blachę.
    Pączki odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  • PĄCZKI PIECZONE 6. Pączki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 7-10 minut
    na środkowym poziomie piekarnika (nie powinny być zbytnio przypieczone, jedynie lekko zarumienione).Pączki wyjąć i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
    Gotowe pączki można nadziać dżemem (o dość płynnej konsystencji) za pomocą tylki i woreczka cukierniczego,
    a następnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować