Pączki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do garnuszka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i zalać ciepłą wodą (!)
Odstawić na 5 minut.
2.Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli.
Dodać drożdżową mieszankę, rozpuszczone masło, jajko oraz ciepłe mleko.
Przemieszać wszystko łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
- wyjdzie bardzo kleiste i mokre ciasto.
3.Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny
do podwojenia swojej objętości. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
4.Przygotować wykrawacz do ciasteczek (obręcz lub szerszą szklankę).
Blat oprószyć mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto (ręką lub szpatułką, omączonymi!).
NIE ZAGNIATAĆ I NIE ODGAZOWYWAĆ! Delikatnie rozklepać ciasto na grubość 2 cm.
Wykrawaczkę do ciastek obtoczyć w mące i wykrawać paczki.
5.Za pomocą łopatki lub szpatułki nakładać pączki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozostałości ciasto otrzep delikatnie z nadmiaru mąki, delikatnie zagnieść,
znów rozklep na grubość 2 cm i wytnij pączki, następnie przełóż na blachę.
Pączki odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
6.Pączki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 7-10 minut
na środkowym poziomie piekarnika (nie powinny być zbytnio przypieczone, jedynie lekko zarumienione).Pączki wyjąć i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem (o dość płynnej konsystencji) za pomocą tylki i woreczka cukierniczego,
a następnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze