Pączki pieczone

5 (146 ocen)

Dla tych którzy liczą kalorie proponuję pączki pieczone. Są równie puszyste i smaczne jak te smażone ale zdecydowanie mają w sobie mniej tłuszczu

Składniki:

  • 75 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    250ml ciepłego mleka
    20g drożdży
    2 jajka
    4 łyżki stopionego, ostudzone masła
    80g jogurtu naturalnego

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki wody

    marmolada
    skórka pomarańczowa do posypania pączków
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady Lukier

Pączki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem. Jajka, stopione masło i jogurt wymieszać i dodać do miski z mąką. Dokładnie zagnieść ciasto. Musi być gładkie i elastyczne. Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach aż nabiorą rumianego koloru. Jeszcze gorące nadziewać marmoladą. Ostudzić.
    Lukier: Z podanych składników przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować