Pączki Pawie oczko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Robiąc pączki postanowiłam pobawić się ciastem i smakami. Przepis łatwy, nie wymagający długiego wyrabiania ciasta a jednocześnie bardzo smaczny. Zapraszam do zabawy :) Pomysł własny :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    30 g cukru
    3/4 szklanki mleka (ok.190ml)
    1 duże jajko
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

    1 płaska łyżka kakao
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mleka

    konfitura z wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki pawie oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki Pawie oczka 1. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, cukier i mleko. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego w kolorze ciasta. Oba ciasta rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kółka dużą szklanką o średnicy 8 cm i małą szklaneczką o średnicy 5,5 cm. Na duże białe kółko kłaść mniejsze, kakaowe, na wierzch wisienkę. Zlepić mniejsze kółko kakaowe z wisienką w środku, ułożyć na środku jasnego kółka, zlepić, ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru (ok.3 minut z każdej strony).

Porady

Można zrobić też wersję odwrotną, tzn. ciemne duże kółko, na nim jasne mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować