Pączki na tłusty czwartek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy mleko z cukrem.
W połowie mleka rozpuszczamy drożdże dodajemy łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W reszcie mleka rozpuszczamy masło.
2.Mąkę zaparzamy na patelni. Podsmażamy ją aż zacznie pachnieć, pilnując aby nie zmieniła koloru na brązowy, chwilę około 5 minut, mieszając.
Do ciepłej mąki dodajemy żółtka, zaczyn, sól, cukier waniliowy i olejek pomarańczowy ( lub skórkę ), mieszamy ciasto i dolewając mleko z masłem wyrabiamy. Gdy ciasto się połączy dodajemy spirytus ( dzięki temu pączki nie wchłoną tłuszczu w trakcie smażenia ) i wyrabiamy , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki i stanie się jędrne – około 10 minut.
3.Odstawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości.
4.Gdy wyrośnie, wałkujemy na grubość ok. 3 cm. Wykrawamy szklanką kółka o średnicy ok 5 cm, nadziewamy je konfiturą( 1/2 – 1 łyżeczki), sklejamy i odkładamy na posypany mąką blat. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut ( nawet do godziny ).
Smalec roztapiamy , solimy ( kilka szczypt ) dzięki temu nie będzie pryskał ( działa ! ).
5.Pączki smażymy na złoty kolor, z dwóch stron, po czym osączamy na papierowym ręczniku.
Komentarze