Pączki kresowe

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Takie pączki smażyła jeszcze moja prababcia. Delikatne, niezwykle puszyste, mięciutkie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1-1,1 kg mąki
    200 g masła
    1 szklanka mleka
    400 g śmietany (12 lub18%)
    8 żółtek
    50 ml spirytusu lub rumu
    1 szklanka cukru
    50 g drożdży
    Aromat do ciast (waniliowy, cytrynowy)
    Marmolada różana (albo inna wg smaku)
    1 litr oleju do smażenia

    cukier puder do posypania lub lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki kresowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć z lodówki śmietanę i jaja. Mleko lekko podgrzać, drożdże pokruszyć, wymieszać z 2 łyżkami cukru, połową szklanki mleka, dodać łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
    Masło stopić.
    W misce utrzeć żółtka z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, dodać śmietanę, aromat, wlać alkohol (alkohol zapobiega wsiąkaniu tłuszczu podczas smażenia), wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, wsypać przesianą mąkę. Teraz zaczynamy wyrabiać ciasto, podlewając przestygnięte masło. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od miski i od rąk. Jest to dość ciężkie zajęcie, ale niech nikogo nie kusi przyśpieszyć ten proces, dosypując mąki, bo pączki będą twarde i gumowate:)
    Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i przy tym powinno być bardzo puszyste, formujemy z niego kulę, układamy w większej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie można przygotować miejsce na pączki – tzn. przyprószyć stolnicę lub stół mąką.
  • 2. Kiedy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia pączków. Bierzemy kawałek wyrośniętego ciasta (ok. 1/4) – ciasta nie wolno zgniatać!! – lekko wałkujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm. Na środek każdego kółka kładziemy ok. pół łyżeczki nadzienia. Ciasto zlepiamy i formujemy z niego zgrabny pączek. Pączek kładziemy zlepioną stroną na stolnicę.
    Ulepione pączki przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy robię pączki, zanim zrobię ostatni, to te pierwsze już są podrośnięte, więc można przystępować do smażenia.
    W rondlu z grubym dnem podgrzewamy olej. Sprawdzamy temperaturę, wrzucając kawałek ciasta – jeśli od razu wypłynie, to można zaczynać smażyć. Gdy olej ma odpowiednią temperaturę, trzeba zmniejszyć ogień, żeby pączki się nie przypalały. Pączki kładziemy na olej wyrośniętą stroną, przykrywamy przykrywką, smażymy ok. 2-3 minut, odwracamy na drugi bok i smażymy bez przykrycia ok. 3-4 minut. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyły się nadmiaru tłuszczu.
    Gotowe pączki posypać pudrem lub polukrować…. i zjeść:) Smacznego!
    porcja na ok. 45 dużych pączków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować