Pyszne pączki z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Ze składników wychodzą 24 średniej wielkości pączki.
SKŁADNIKI NA ZACZYN DROŻDŻOWY:
50g świeżych drożdży
1 kopiasta łyżeczka cukru
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
50 ml letniego mleka
Drożdże rozkruszyć do kubeczka,
dodać cukier, mąkę i wlać letnie mleko (!).
Całość dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe
miejsce celem wyrośnięcia zaczynu
na około 15-20 minut.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO:
ok. 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
1 szklanka mąki krupczatki
szczypta soli
75g masła
150 ml letniego mleka
2 kopiaste łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 żółtka z dużych jajek
2 łyżki alkoholu
DODATKOWO:
marmolada u smaku różanym lub innym (ok. 500g)
olej słonecznikowy i smalec do smażenia
Pączki karnawałowe z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w 150 ml ciepłego mleka.
2.Mąkę przesiać do miski (na początek 2 szklanki),
dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy,
szczyptę soli, alkohol i rozpuszczone w letnim
mleku masło oraz podrośnięty zaczyn.
Całość wymieszać łyżką, dosypując
resztę mąki a następnie wyrobić na stolicy
podsypanej mąką (aż będzie odchodzić od rąk).
3.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, rozwałkować
na grubość 1-2cm i wykrawać pączki szklanką.
5.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia
(można włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego
do 50 stopni).
6. Wyrośnięte pączki wkładać na gorący tłuszcz.
Smażyć z obu stron na słabym ogniu przez około 2 minuty.
7.Upieczone pączki wyjmował łyżką cedzakową
i wykładać na ręczniki papierowe
celem wchłonięcia resztek tłuszczu.
8.Lekko przestygnięte pączki nadziewać
marmoladą (ja nadziewałam szprycą o długiej końcówce).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier.
Komentarze