PĄCZKI KARNAWAŁOWE Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne pączki z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ze składników wychodzą 24 średniej wielkości pączki.

    SKŁADNIKI NA ZACZYN DROŻDŻOWY:
    50g świeżych drożdży
    1 kopiasta łyżeczka cukru
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    50 ml letniego mleka

    Drożdże rozkruszyć do kubeczka,
    dodać cukier, mąkę i wlać letnie mleko (!).
    Całość dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe
    miejsce celem wyrośnięcia zaczynu
    na około 15-20 minut.

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO:
    ok. 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    1 szklanka mąki krupczatki
    szczypta soli
    75g masła
    150 ml letniego mleka
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    2 żółtka z dużych jajek
    2 łyżki alkoholu
    DODATKOWO:
    marmolada u smaku różanym lub innym (ok. 500g)
    olej słonecznikowy i smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki karnawałowe z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w 150 ml ciepłego mleka.
  • 2. Mąkę przesiać do miski (na początek 2 szklanki),
    dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy,
    szczyptę soli, alkohol i rozpuszczone w letnim
    mleku masło oraz podrośnięty zaczyn.
    Całość wymieszać łyżką, dosypując
    resztę mąki a następnie wyrobić na stolicy
    podsypanej mąką (aż będzie odchodzić od rąk).
  • 3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, rozwałkować
    na grubość 1-2cm i wykrawać pączki szklanką.
  • 5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia
    (można włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego
    do 50 stopni).
  • 6. Wyrośnięte pączki wkładać na gorący tłuszcz.
    Smażyć z obu stron na słabym ogniu przez około 2 minuty.
  • 7. Upieczone pączki wyjmował łyżką cedzakową
    i wykładać na ręczniki papierowe
    celem wchłonięcia resztek tłuszczu.
  • KARNAWAŁOWE PACZKI Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ 8. Lekko przestygnięte pączki nadziewać
    marmoladą (ja nadziewałam szprycą o długiej końcówce).
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier.
    
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować