Pączki i obwarzanki

4.51 (154 ocen)

Pączki i obwarzanki robię zawsze z tego samego ciasta wychodzą zawsze -z tej porcji wychodzi bardzo dużo.. jeśli chcesz mniej , podziel proporcje

Składniki:

  • ok 1,5 kg mąki
    0,75 litr mleka
    8 dkg margaryny
    5 dkg drożdży
    4-5 żółtek
    2 łyżki alkoholu
    cukier
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki

Pączki i obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki i obwarzanki 1. Mleko zagrzać tak by bylo dobrze cieple nie gorące, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki
    dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru
    i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, (zawsze wyrabiam ręką, przy cieście drożdżowym nie ufam robotom) wlać alkohol dodać roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać,
    przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..
    wyjąć ciasto po trochu na stolnicę. Formować pączki obwarzanki lub inne, odstawić do wyrośnięcia... smażyć w rozgrzanym tłuszczu..
    na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować