PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA

4.49 (144 ocen)

  • 60 min

Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli.Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Rozpływają się w ustach, są puszyste i pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na pączki:

    200g mąki pszennej
    250g wody
    4 szt. jajek
    100g masła
    szczypta soli
    olej do smażenia


    Składniki na lukier:

    100g cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody


    cukier puder do posypania
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • masło 2. W garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli.

  • mąka 3. Gdy masło się rozpuściło wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę.
  • mąka masło 4. Energicznie wszystko wymieszałam.
  • ciasto 5. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie.
    Najlepiej użyć drewnianej łyżki.
    Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło.
  • papier do pieczenia 6. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia
    kwadratów o wymiarach około 10 cm.
    Każdy z nich posmarowałam olejem.
  • jajka 7.
    Miksując wystudzoną masę, dodawałam stopniowo jajka.
  • okrągi z ciasta 8. Masę przełożyłam do szprycy cukierniczej.
    Końcówka powinna mieć kształt szerokiej gwiazdki.
    Wyciskałam na wycięte kwadraty ciasto, formując z niego koła.
  • pączki smażenie 9. W czasie gdy formowałam pączki, rozgrzewałam w szerokim garnku olej.
    Wkładałam je partiami, papierem do góry.
    Po chwili można go łatwo odlepić od pączka.
    Smażyłam je po 3-4 minuty z każdej ze stron.

  • pączki papier 10. Wyjmowałam je łyżką cedzakową i układałam
    na wyłożonych ręcznikami papierowymi talerzach.
  • lukier 11.
    Przygotowałam lukier.
    Cukier puder utarłam z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
  • pączki lukier 12. Polałam nim część pączków.
  • pączki cukier puder 13.
    Drugą partię posypałam cukrem pudrem.
    Nie wszyscy moi pożeracze pączków lubią lukier ;-)
  • pączki hiszpańskie 14.
    Z podanej ilości składników wyszło mi około 27 sztuk gniazdek.
    Wiele zależy od grubości szprycy.
    Jeśli jej nie macie, możecie zamiast okręgów uformować racuszki.
    Na gorący olej nakłada się wtedy ciasto małą łyżeczką.
    Ciasto urośnie i będzie też puste w środku.
  • pączki wiedeńskie 15. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować