Pączki hiszpańskie

4.5 (141 ocen)

  • 15 min

Błyskawicznie się je robi i jeszcze szybciej zjada:) przepis, lekko zmodyfikowany, zaczerpnięty z bloga "flowerek.pl"

  • 15 min

Składniki:

  • Na ok. 25 pączków:
    200 ml wody
    50 g prawdziwego masła
    szczypta soli
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    Lukier:
    sok z połówki cytryny
    ok.5-6 łyżeczek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, masło i szczyptę soli zagotowujemy.
  • 2. Dodajemy mąkę i miksujemy, aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od ścian garnka. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Przyrządzamy lukier:
    wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy cukier puder, podgrzewamy, żeby cukier się rozpuścił. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy cukier puder.
    Rozgrzewamy olej we frytownicy.
    Papier do pieczenia wycinamy w kwadraty (będziemy na nie wyciskać ciasto ze szprycy).
  • 4. Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pączki hiszpańskie przed smażeniem 5. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier do pieczenia.
    Smażymy na rozgrzanym oleju, tak, aby papier znajdował się na wierzchu. Po upływie ok. pół minuty wyjmujemy papier, a pączka obracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zarumieni.
  • 6. Usmażone pączki wykładamy na tacę na papierowe ręczniki, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  • 7. Ostudzone pączki lukrujemy. Smacznego!:)

Porady

Jeśli podczas przygotowania ciasta jest ono zbyt rzadkie należy dodawać stopniowo mąkę, aż ciasto nabierze lekko gęstej konsystencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować