Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowuję wodę z tłuszczem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i energicznie mieszam do połączenia się składników.
Gotuję ciągle mieszając około 3 minut- aż na dnie garnka pokarze się nalot- całość studzę.
Do wystudzonej masy dodaję kolejno po jednym jajku- cały czas ucieram mikserem aż masa jest jednolita i gładka, na końcu dodaję ocet i miksuję przez chwilę.
Papier do pieczenia kroję na kwadraty- można to zrobić po nałożeniu ciasta, ale mój sposób jest łatwiejszy.
Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papierze
kółeczka- wielkość jaką chcemy i robię podwójne okrążenia, żeby pączki byłe wyższe.
Wkładam papierem do góry i smażę w gorącym oleju na rumiano.
Przed odwróceniem pączka zdejmuję papier
Teraz czas na lukier.
Do cukru dodajemy sok z cytryny i gorącą wodę.
Usmażone pączki zanurzam w lukrze, obsypuję perełkami cukrowymi i odstawiam do ostygnięcia.
Porady
Papier po lekkim ostudzeniu można wykorzystać jeszcze kilkakrotnie
Komentarze