Pączki hiszpańskie

0 (0 ocen)

Pączki hiszpańskie są pyszne- choć jak większość pączków wysokokaloryczne.

Składniki:

  • 1/2 kostki palmy

    1 szklanka wody

    1 szklanka mąki pszennej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 jajka

    1 łyżeczka octu

    Dodatkowo

    olej do głębokiego smażenia

    szklanka cukru pudry

    1 łyżka soku z cytryny

    około 2-3 łyżek gorącej wody

    papier do pieczenia

    perełki cukiernicze do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Gniazdka

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane do smażenia 1. Zagotowuję wodę z tłuszczem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i energicznie mieszam do połączenia się składników.

    Gotuję ciągle mieszając około 3 minut- aż na dnie garnka pokarze się nalot- całość studzę.
    Do wystudzonej masy dodaję kolejno po jednym jajku- cały czas ucieram mikserem aż masa jest jednolita i gładka, na końcu dodaję ocet i miksuję przez chwilę.

    Papier do pieczenia kroję na kwadraty- można to zrobić po nałożeniu ciasta, ale mój sposób jest łatwiejszy.

    Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papierze
    kółeczka- wielkość jaką chcemy i robię podwójne okrążenia, żeby pączki byłe wyższe.

    Wkładam papierem do góry i smażę w gorącym oleju na rumiano.

    Przed odwróceniem pączka zdejmuję papier

    Teraz czas na lukier.

    Do cukru dodajemy sok z cytryny i gorącą wodę.

    Usmażone pączki zanurzam w lukrze, obsypuję perełkami cukrowymi i odstawiam do ostygnięcia.

Porady

Papier po lekkim ostudzeniu można wykorzystać jeszcze kilkakrotnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować