PĄCZKI HAŃCI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

TE PĄCZKI STAŁY SIĘ TRADYCJĄ ROBIĘ JE CO ROKU NA TŁUSTY CZWARTEK A CZASEM I CZĘŚCIEJ. SĄ PYSZNE I WSPANIAŁE W SWOIM RODZAJU BO W PRZECIWIEŃSTWIE DO INNYCH SPECJAŁÓW Z DROŻDŻAMI ROSNĄ W ZIMNIE.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 KG MĄKI
    6 ŁYŻEK CUKRU
    4 JAJKA
    1 ŁYŻECZKA SOLI
    10 DKG DROŻDŻY
    0,5 KOSTKI MARGARYNY ROZTOPIĆ I WYSTUDZIĆ
    3 ŁYŻKI OLEJU
    2 SZKLANKI MLEKA
    TŁUSZCZ DO SMAŻENIA
    MARMOLADA TWARDA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki hańci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GOTOWE PĄCZKI 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM, DODAĆ ŻÓŁTKA I UBIĆ.MLEKO LETNIE ROZETRZEĆ Z DROŻDŻAMI I CUKREM,DODAĆ MĄKĘ I RESZTĘ SKŁADNIKÓW I WYMIESZAĆ DOBRZE , ABY CIASTO SIĘ MOCNO NIE KLEIŁO I BYŁA JEDNOLITA KONSYSTENCJA. MOŻNA TO ROBIĆ MIKSEREM LUB JA OSOBIŚCIE WOLĘ RĘKAMI. GOTOWE CIASTO DAĆ DO LODÓWKI NA 1 GODZINĘ. AŻ PODROŚNIE.

    NASTĘPNIE PO UPŁYWIE 1 GODZINY WYJMUJEMY CIASTO Z LODÓWKI I DAJEMY NA STOLNICĘ POSYPANĄ LEKKO MĄKĄ.WAŁKUJEMY CIASTO,ABY NIE BYŁO ZA GRUBE I KROIMY NA KWADRATY TAKIEJ SAMEJ WIELKOŚCI. NA KAŻDY UKROJONY KWADRAT CIASTA NAKŁADAMY MARMOLADY DO ŚRODKA I ZAWIJAMY. ROBIMY OKRĄGŁE PĄCZKI I CHWILE ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA.
    ROZGRZEWAMY TŁUSZCZ I SMAŻYMY Z OBU STRON. PĄCZKI WYJMUJEMY, ODSĄCZAMY Z TŁUSZCZU I GDY LEKKO WYSTYGNĄ POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.

Porady

TŁUSZCZ NALEŻY ROZGRZEWAĆ POWOLI I STOPNIOWO DAWAĆ PĄCZKI. MUSZĄ ONE PŁYWAĆ W TŁUSZCZU, WIĘC TRZEBA UZUPEŁNIAĆ W TRAKCIE SMAŻENIA TŁUSZCZ. NIE SYPAĆ CUKREM PUDREM ZBYT GORĄCYCH PĄCZKÓW. SMACZNEGO ...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować