Te pączki, tak samo pyszne jak tradycyjne,ale bez jajek, mleka i masła, śmiało można polecić alergikom.
Składniki:
Ciasto:
● 25 dag mąki pszennej
● 5 dag cukru
● 150 ml wody
● 2 dag suszonych drożdży
(albo 4 dag świeżych)
● 30 ml bez zapachowego
oleju, np. z pestek
winogron, albo 2,5 dag
masła roślinnego
● sól
Oraz:
● cukier puder
● dżem
● olej do smażenia
Pączki dla alergików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto mieszamy
(świeże drożdże najpierw
rozprowadzamy w wodzie),
wyrabiamy, dodając szczyptę
soli, i odstawiamy na godzinę.
2.Formujemy nieduże kule (10
sztuk) i układamy na oprószonej
mąką stolnicy. Przykrywamy
ściereczką i na pół godziny
odstawiamy do wyrośnięcia.
3.W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej, smażymy
pączki, aż będą równomiernie
przyrumienione.
Ostudzone nadziewamy dżemem
(za pomocą rękawa do
wyciskania kremów) i posypujemy
cukrem pudrem.
Porady
Joanny Kacprzyk
Pączki możemy przekroić i posmarować dżemem albo polać lukrem z cukru pudru
utartego z wodą.
Komentarze