Pączki- Czarny las

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kakaowe pączki z wisienką w środku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    30 g cukru
    3/4 szklanki mleka (ok.190ml)
    1 duże jajko
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    1 płaska łyżka kakao
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mleka

    konfitura z wiśni

Pączki- czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać sól, jajko, olej kakao i mąkę, krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Na każdym kółku ułożyć wisienki. Zlepiać, formować na kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy