Pączki- czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać sól, jajko, olej kakao i mąkę, krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Na każdym kółku ułożyć wisienki. Zlepiać, formować na kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony).
Komentarze