Pączki bez mleka i jaj

4.48 (183 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od mojej mamy która jest mistrzynią w wyrobach cukierniczych:) Przepis jest bardzo prosty i tani nie wymaga wiele wysiłku i czasu. Polecam serdecznie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 i 1/4 szkl. wody
    0,75 szkl. oleju
    0,75 szkl. cukru
    10 dkg drożdzy
    1 kg mąki
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do posypania pączkow
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki bez mleka i jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wode, olej i cukier zagotować. Odstawić do wystudzenia. Gdy miesznka będzie letnia rozpuścić w niej drożdze mieszając. Mąke wsypać do głebokiej miseczki( zostawić troche do opruszenia ciasta) i połączyć z chłodną mieszanką. Ciasto wyrobić energicznymi ruchami i odstawic do wyrośnięcia na 10- 20 min. Gdy ciasto urosnie wyłożyć na stolnice rozwałkowac na 3-4 cm i wycinać oponki. Oponki smażyć na głebokim oleju na koniec posypać cukrem pudrem.

Porady

do ciasta można dolać odrobine spirytusu lub octu żeby nie wciagały za dużo tłuszczu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować