Pączki bananowe

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, pulchne pączki nadziewane bananem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    30 g cukru
    3/4 szklanki mleka (ok.190ml)
    1 duże jajko
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

    dojrzały banan
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta.
    Banan pokroić na ok. 2 cm plasterki. Każdy z nich przekroić na pół, tworząc kształt księżyca.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Na każde kółko kłaść półplasterek banana. Zlepiać, formować na kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować