Jest to sprawdzony przepis który mam od sąsiadki Asi. Są bardzo smaczne i zawsze się udają.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg mąki tortowej
2 paczki drożdży po 100gram
6 łyżek cukru
1 całe mleko 3%
125 gram masła extra łaciate
11 żółtek
0k 400 gram marmolady wieloowocowej lub różanej
kieliszek spirytusu lub rumu
puder z cukrem waniliowym do oprószania pączków
tłuszcz do smażenia u mnie 1 kostka smalcu a reszta to olej słonecznikowy ew kujawski
1.Mleko wlać do rondla, włożyć masło, stopić go.
Do dużej miski wsypać 2 kg przesianej mąki, tylko trochę zostawić do podsypywania, dodać żółtka, szczyptę soli, drożdże wcześniej posypane 2 łyżkami cukru i roztarte na papkę.
Do mąki dodać 4 łyżki cukru i rum.
Dodać letnie mleko z masłem.
Wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie ładnie odstawać od rąk i od miski.
Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Stolnicę oprószyć mąką nabierać porcje ciasta kłaść na stół(ręce też lekko oprószyć mąką), szklanką Wykrawać pączki dodawać marmoladę po łyżeczce
Zlepiać pączki i układać miejscem sklejenia na stół.
W trakcie robienia pączków rozgrzać tłuszcz i partiami smażyć pączki miejscem sklejenia do góry.
Osączać na bibule i pudrować. Ustawiać na tacy pojedyńczo i pionowo aby się nie spłaszczyły.
Pączki można mrozić.
Do smażenia może być także planta.
.
Komentarze