PĄCZKI ASI

4.48 (155 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to sprawdzony przepis który mam od sąsiadki Asi. Są bardzo smaczne i zawsze się udają.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mąki tortowej
    2 paczki drożdży po 100gram
    6 łyżek cukru
    1 całe mleko 3%
    125 gram masła extra łaciate
    11 żółtek
    0k 400 gram marmolady wieloowocowej lub różanej
    kieliszek spirytusu lub rumu
    puder z cukrem waniliowym do oprószania pączków
    tłuszcz do smażenia u mnie 1 kostka smalcu a reszta to olej słonecznikowy ew kujawski
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki asi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do rondla, włożyć masło, stopić go.
    Do dużej miski wsypać 2 kg przesianej mąki, tylko trochę zostawić do podsypywania, dodać żółtka, szczyptę soli, drożdże wcześniej posypane 2 łyżkami cukru i roztarte na papkę.
    Do mąki dodać 4 łyżki cukru i rum.
    Dodać letnie mleko z masłem.
    Wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie ładnie odstawać od rąk i od miski.
    Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
    Stolnicę oprószyć mąką nabierać porcje ciasta kłaść na stół(ręce też lekko oprószyć mąką), szklanką Wykrawać pączki dodawać marmoladę po łyżeczce
    Zlepiać pączki i układać miejscem sklejenia na stół.
    W trakcie robienia pączków rozgrzać tłuszcz i partiami smażyć pączki miejscem sklejenia do góry.
    Osączać na bibule i pudrować. Ustawiać na tacy pojedyńczo i pionowo aby się nie spłaszczyły.
    Pączki można mrozić.
    Do smażenia może być także planta.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować