Pączki angielskie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Na Tłusty Czwartek dla zapracowanych.

  • 20 min

Składniki:


  • 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
    3 jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    olej do smażenia
    cukier puder do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki angielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Serek mieszamy trzepaczką z jajkami.
    W osobnej miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy. Dodajemy stopniowo do serka z jajkami, mieszamy do całkowitego połączenia.
  • 2. 2. W garnku rozgrzewamy olej.
    Ciasto nakładamy na rozgrzany olej przy pomocy dwóch łyżek zamoczonych w oleju ( wtedy ciasto nie klei się do łyżki ), tzn. nabieramy jedną łyżką trochę ciasta ( tak pół łyżki ) a drugą zbieramy to ciasto z pierwszej i zanurzamy w oleju.
    Smażymy na niezbyt wielkim ogniu, tak, żeby nam się za bardzo nie spaliły na zewnątrz a dosmażyły w środku. W trakcie smażenia pączki same się odwracają :-)
  • 3. 3. Po usmażeniu wyciągamy je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • 4. 4. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować