Pączki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tłusty czwartek już niebawem więc przedstawiam mój przepis na pączki

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 szkl. mleka
    10 dag drożdży
    4 łyżki cukru
    1/2 kostki roztopionej margaryny
    4 żółtka
    4 białka
    olej

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1 szklance ciepłego mleka rozrobić drożdże z łyżką cukru. W dużym garnku lekko podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać żółtka następnie mąkę i razem wyrobić. Dodać rozrobione drożdże, roztopioną margarynę i resztę cukru. Wszystko dokładnie wyrobić aż powstanie gładkie ciasto. Na sam koniec wmieszać ubitą na sztywno pianę i lekko jeszcze wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować, wykrawać pączki i smażyć w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Porady

Do pączków polecam nadzienie adwokatowe wg przepisu: 1/2 szkl. mleka 1 szkl. advokata 1 zółtko 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru Mleko zagotować z łyżeczką cukru. Budyń, advokat i żółtko dokładnie wymieszać i dodać do gotującego mleka. Przestudzić. Za pomocą szprycy nadziewać pączki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy