Pączki

0 (0 ocen)

domowe...

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 5 żółtek
    - 6 dag masła
    - 1 szklanka mleka
    - 4 dag drożdży
    - szczypta soli
    - 1 cukier waniliowy

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy.
    Do zaczynu dodajemy żółtka, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy tłuszcz, cukier waniliowy i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie. Odstawiamy aby wyrosło w ciepłe miejsc przykryte ściereczką.

    Gdy podwoi objętość, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i kroimy 1,5 cm kawałki. Z każdego formujemy pączka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy