Pączki

5 (144 ocen)

Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Tradycyjnie smażone na smalcu

Składniki:

  • - 50 g drożdży
    - 5 żółtek
    -150g rozpuszczonego masła
    - 100g cukru
    - 1,5 szklanki ciepłego mleka
    - 600g mąki pszennej typ.650
    - konfitura - u mnie jabłkowo-rabarbarowa
    - smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski., zasypujemy połową cukru i łyżką mąki. Dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia., Kiedy zaczyn podwoi objętość dodajemy rozpuszczone masło, żółtka , resztę cukru i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy i za wykrawamy duże koła. Na środku układamy konfiturę i zawijamy w bułeczki. Smażymy na bardzo rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor a po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem - jak kto woli :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować