Pączki

4.49 (152 ocen)

  • 2 godz.

Polecam wszystkim przepis na łatwe i tanie pączki. Tanie - ze względu na małą ilość jajek użytych do ciasta, a smakują wyśmienicie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    10 dag drożdży
    1 i 1/3 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 jaja (całe)
    10 dag margaryny (stopić)
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    1 łyżka octu lub spirytusu
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
    powidła z dzikiej róży lub inne
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    Wlewamy do miseczki 0,5 szk. lekko podgrzanego mleka (nie może być gorące), dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, sól, cukier waniliowy, ocet, pozostałe lekko podgrzane mleko, wyrośnięty rozczyn i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy stopioną, lekko ostudzoną margarynę. Wszystko starannie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. Nakrywamy miskę ściereczką. (Nieraz trzeba dodać więcej mąki - ciasto po wyrobieniu nie powinno kleić się do ręki).
  • 3. Przygotowanie:
    Kiedy ciasto wyrośnie nabieramy je łyżką obsypaną mąką (dzięki temu nie będzie przywierało), dodajemy ulubione powidła i formujemy pączki. Zostawiamy je na podsypanej mąką stolnicy, aby podrosły.
    Rozgrzewamy olej i smażymy na zloty kolor z dwóch stron. Płomień nie powinien być zbyt duży, gdyż pączki szybko się spalą, a w środku będą surowe. Wyjmujemy pączusie na papierowe ręczniki i po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi ok. 25 sztuk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować