Polecam wszystkim przepis na łatwe i tanie pączki. Tanie - ze względu na małą ilość jajek użytych do ciasta, a smakują wyśmienicie!
2 godz.
Składniki:
4 szklanki mąki
10 dag drożdży
1 i 1/3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 jaja (całe)
10 dag margaryny (stopić)
szczypta soli
cukier waniliowy
1 łyżka octu lub spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
powidła z dzikiej róży lub inne
1.Rozczyn:
Wlewamy do miseczki 0,5 szk. lekko podgrzanego mleka (nie może być gorące), dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto:
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, sól, cukier waniliowy, ocet, pozostałe lekko podgrzane mleko, wyrośnięty rozczyn i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy stopioną, lekko ostudzoną margarynę. Wszystko starannie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. Nakrywamy miskę ściereczką. (Nieraz trzeba dodać więcej mąki - ciasto po wyrobieniu nie powinno kleić się do ręki).
3.Przygotowanie:
Kiedy ciasto wyrośnie nabieramy je łyżką obsypaną mąką (dzięki temu nie będzie przywierało), dodajemy ulubione powidła i formujemy pączki. Zostawiamy je na podsypanej mąką stolnicy, aby podrosły.
Rozgrzewamy olej i smażymy na zloty kolor z dwóch stron. Płomień nie powinien być zbyt duży, gdyż pączki szybko się spalą, a w środku będą surowe. Wyjmujemy pączusie na papierowe ręczniki i po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi ok. 25 sztuk.
Komentarze