Pączki karnawałowe.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis od siostry, pączki pyszne, bardzo długo świeże.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/3 kostki masła

    1/3 szklanki oleju

    1kg mąki

    15 dkg cukru

    10 dkg drożdży

    7 żółtek 1 jajko

    cukier waniliowy

    0,5 l mleka

    skórka i sok z cytryny

    50g mocnego alkoholu

    powidła z czarnej porzeczki

    tłuszcz do smażenia pączków

    0,5 kg cukru pudru na polewę

    skórka pomarańczowa

Pączki karnawałowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, mleko podgrzać. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami i olejem.Dodać skórkę i sok z cytryny, alkohol, wymieszać. Dodać mąkę łyżką drewnianą wyrobić ciasto, dodać stopione masło. Ciasto wyrabiać, będzie dobre gdy nie będzie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia, chociaż niekoniecznie. Gdy ciasto podwoiło objętość urywać małe kawałki, spłaszczyć nakładać łyżeczkę powideł, zrobić zgrabne pączki. Zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie w rondelku przygotować tłuszcz. Na gorący wkładać wyrośnięte pączki, smażyć na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki polukrować, posypać skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy