pączki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pączki z (ponoć bardzo starego przepisu), znakomite,najlepsze jakie udało mi się upiec;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - drożdże: 50 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - żółtko: 6 sztuk
    - cukier: 0.5 szklanki
    - masło: 150 gramów
    - rum (kieliszek): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać ,żeby nie było grudek, gdy przestygnie
    dodać drożdże i łyżkę cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Formować małe pączki , nadziać konfiturą. Smażyć na oleju

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy