Pachnący smalec

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealna dawka energii na zimowe dni

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag słoniny
    3 cebule
    1,5 laski kiełbasy
    Przyprawa uniwersalna
    2 ząbki czosnku

Pachnący smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor (używamy dowolnego tłuszczu jednak najlepszy będzie smalec). Słoninę i kiełbasę mielimy przez maszynkę (grubsze sitko). Słoninę topimy, dodajemy kiełbasę, podsmażoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę. Smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż smalec zastygnie.

Porady

Słoninę i kiełbasę można również pokroić w kostkę jednak wtedy smalec będzie się gorzej smarował. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy