Niebiańsko pachnący pudding z owocami podaję natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Jego słodycz przełamuję grejpfrutem, który zawsze można zastąpić gruszkami, śliwkami itp. To efektowny i łatwy deser.
Dla 4 osób
Składniki:
-jajka : 4 sztuki
-mąka pszenna tortowa : 4 łyżki
-cukier drobny do wypieków lub cukier kryształ : 5 łyżek
-cukier wanilinowy : 1 opakowanie/ 16 g
-mleko 3,2 % : 350 ml
-masło : 1 łyżka
-brązowy cukier : 1 łyżka
-brzoskwinie : 2 sztuki
-moerele (dojrzałe, słodkie) : 2 sztuki
-grejpfrut różowy : 0,5 sztuki ( można zastapić innymi owocami np. gruszką)
Pachnący pudding z brzoskwiniami, morelami i grejpfrutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach 3-4 minuty. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy, wlać mleko, miksować na średnich obrotach 2-3 minuty.
2.Żaroodporne naczynie (np. do pieczenia tarty) wysmarować masłem, na dnie ułożyć część brzoskwiń, moreli i grejpfruta. Na owoce wlać dokładnie zmiksowaną masę. Wierzch posypać brązowym cukrem.
3.Pudding wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 50 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z gałką lodów bakaliowych lub cynamonowych.
Komentarze