Jest to moje ulubione ciasto, pięknie rośnie, niesamowicie pachnie,a dzięki dyni jest lekkostrawne i wilgotne, mi przypomina smak dzieciństwa, jest kwintesencją jesiennych smaków i zapachów.
Pachnące dyniowe ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli nie mamy gotowej pieczonej dyni, ok 1 kg surowej należy pokroić ze skórką na ok 5 cm kwadraty i upiec w folii w piecu w temp 180 stopni, do miękkości przez ok 40 minut.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru w 1/2 ilości ciepłego (40-50 stopni), gdy się połączą dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
2.W tym czasie w reszcie mleka rozpuścić masło. Proponuję podgrzać mocno mleko, po czym wrzucić pokrojone masło, poczekać chwilę aż się rozpuści i dolać do masy wyrabiając. Dzięki temu masło nie ma za wysokiej temperatury, nie poparzymy się przy wyrabianiu a także znacznie przyśpieszy to cały proces wyrabiania.
3.Mąki wymieszać z solą,cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Wlać do niej wyrośnięty zaczyn
4.Lekko wymieszać i dodać ciepłe pure z dyni
5.Wyrobić ciasto, wlewając roztopione masło z mlekiem. Ciasto powinno być dosyć luźne, podobne do racuchowego, jeśli jednak jest zbyt gęste i mocno się klei, można dodać ciepłej wody, ja dałam ponad pół szklanki. Masę należy wyrabiać aż do pojawienia się bąbelków, klasycznie jak przy drożdżówce, ok 5-10 minut, zależy to od tempa wyrabiania, ważne jest to aby ją maksymalnie napowietrzyć, wtedy mocno urośnie.
6.Ciasto przelewamy do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia(jego też radzę podkleić do form). Nalewamy je do 1/2 wysokości ponieważ ciasto mocno rośnie. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
7.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
8.Zagniatamy kruszonkę. Do mąki z cukrem i płatkami dodajemy cynamon. Mieszamy i dodajemy pokrojone drobno, zimne masło. Szybko gnieciemy do połączenia składników i obsypujemy ciasto ( ja obsypałam jedno, jeśli bardzo lubicie kruszonkę, a znam takich którzy są jej wielkimi fanami i wyjadają ją nawet z gotowego ciasta, możecie składniki podwoić i zrobić jej jeszcze więcej, zasada jest prosta wszystkiego ma być po tyle samo, stosunek 1:1, dodatek płatków owsianych sprawia, że jest ona na prawdę kruchutka i chrupiąca)
9.Pieczemy w gorącym piecu przez ok 40 – 45 minut, po tym czasie zostawiamy ją na 10-15, gdy chwilę „odstoi” możemy lekko uchylić drzwiczki, czekamy aż trochę przestygnie, aby nie naruszyć struktury ciasta, może się zapaść gdy jest krojona na gorąco.
Komentarze