Pachnące dyniowe ciasto drożdżowe z kruszonką

4.5 (155 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to moje ulubione ciasto, pięknie rośnie, niesamowicie pachnie,a dzięki dyni jest lekkostrawne i wilgotne, mi przypomina smak dzieciństwa, jest kwintesencją jesiennych smaków i zapachów.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka wrocławska: 500 gramów
    - mąka pełnoziarnista: 500 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - cukier waniliowy: 2 opakowania
    - dynia pieczona: 700 gramów
    - cynamon: 1 łyżka
    - masło: 100 gramów
    - mleko 1,5%: 250 mililitrów
    - drożdże w kostce: 50 gramów
    - sól: 2 gramy
    KRUSZONKA:
    - masło: 50 gramów
    - mąka: 50 gramów
    - płatki owisane: 50 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pachnące dyniowe ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli nie mamy gotowej pieczonej dyni, ok 1 kg surowej należy pokroić ze skórką na ok 5 cm kwadraty i upiec w folii w piecu w temp 180 stopni, do miękkości przez ok 40 minut.

    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru w 1/2 ilości ciepłego (40-50 stopni), gdy się połączą dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. W tym czasie w reszcie mleka rozpuścić masło. Proponuję podgrzać mocno mleko, po czym wrzucić pokrojone masło, poczekać chwilę aż się rozpuści i dolać do masy wyrabiając. Dzięki temu masło nie ma za wysokiej temperatury, nie poparzymy się przy wyrabianiu a także znacznie przyśpieszy to cały proces wyrabiania.
  • mąka i zaczyn 3. Mąki wymieszać z solą,cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Wlać do niej wyrośnięty zaczyn
  • mąka z zaczynem i dynią 4. Lekko wymieszać i dodać ciepłe pure z dyni
  • wyrobione ciasto 5. Wyrobić ciasto, wlewając roztopione masło z mlekiem. Ciasto powinno być dosyć luźne, podobne do racuchowego, jeśli jednak jest zbyt gęste i mocno się klei, można dodać ciepłej wody, ja dałam ponad pół szklanki. Masę należy wyrabiać aż do pojawienia się bąbelków, klasycznie jak przy drożdżówce, ok 5-10 minut, zależy to od tempa wyrabiania, ważne jest to aby ją maksymalnie napowietrzyć, wtedy mocno urośnie.
  • wyrośnięte ciasto 6. Ciasto przelewamy do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia(jego też radzę podkleić do form). Nalewamy je do 1/2 wysokości ponieważ ciasto mocno rośnie. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • 7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • ciasto z kruszonką 8. Zagniatamy kruszonkę. Do mąki z cukrem i płatkami dodajemy cynamon. Mieszamy i dodajemy pokrojone drobno, zimne masło. Szybko gnieciemy do połączenia składników i obsypujemy ciasto ( ja obsypałam jedno, jeśli bardzo lubicie kruszonkę, a znam takich którzy są jej wielkimi fanami i wyjadają ją nawet z gotowego ciasta, możecie składniki podwoić i zrobić jej jeszcze więcej, zasada jest prosta wszystkiego ma być po tyle samo, stosunek 1:1, dodatek płatków owsianych sprawia, że jest ona na prawdę kruchutka i chrupiąca)
  • drożdzowe ciasto dyniowe z kruszonką 9. Pieczemy w gorącym piecu przez ok 40 – 45 minut, po tym czasie zostawiamy ją na 10-15, gdy chwilę „odstoi” możemy lekko uchylić drzwiczki, czekamy aż trochę przestygnie, aby nie naruszyć struktury ciasta, może się zapaść gdy jest krojona na gorąco.
  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką 10. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować