Ozorki wieprzowe w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozorki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 0,5 godziny. Odcedzamy i ostudzone obieramy ze skórki.
Obieramy warzywa, myjemy .
Do garnka z wodą wkładamy ozorki . Po godzinie gotowania dodajemy kostki rosołowe, obrane warzywa , ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
Ozory wyjmujemy z wywaru. Wywar cedzimy przez sito .Warzywa można użyć do dekoracji. Ozory studzimy i kroimy w plasterki.
Żelatynę rozpuszczamy w kilka łyżek zimnej wody i po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłego wywaru ,/ Paczka żelatyny wystarczy na 2 litry wywaru./podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
Plastry ozorków układamy na półmisku ,dekorujemy wg uznania . Zalewamy galaretą . Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze