Ozorki wieprzowe w galarecie

4.47 (192 ocen)

  • 4 godz.

Ulubiona potrawa mojego męża , dla wielbicieli ozorków wieprzowych

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg ozorków wieprzowych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Pół pora
    1 op żelatyny spożywczej / na 2 litry/
    2 kostki rosołowe
    3-4 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    Sól
    Pieprz
    Ocet
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Ozorki wieprzowe w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozorki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 0,5 godziny. Odcedzamy i ostudzone obieramy ze skórki.
    Obieramy warzywa, myjemy .
    Do garnka z wodą wkładamy ozorki . Po godzinie gotowania dodajemy kostki rosołowe, obrane warzywa , ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
    Ozory wyjmujemy z wywaru. Wywar cedzimy przez sito .Warzywa można użyć do dekoracji. Ozory studzimy i kroimy w plasterki.
    Żelatynę rozpuszczamy w kilka łyżek zimnej wody i po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłego wywaru ,/ Paczka żelatyny wystarczy na 2 litry wywaru./podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
    Plastry ozorków układamy na półmisku ,dekorujemy wg uznania . Zalewamy galaretą . Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Wywar mozna ugotowac na porcjach rosołowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ozorki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować