• Ozorki wieprzowe w galarecie

    Dodane przez: teresa-kr

  • Ulubiona potrawa mojego męża , dla wielbicieli ozorków wieprzowych

  • Składniki

    1 kg ozorków wieprzowych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Pół pora
    1 op żelatyny spożywczej / na 2 litry/
    2 kostki rosołowe
    3-4 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    Sól
    Pieprz
    Ocet

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ozorki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 0,5 godziny. Odcedzamy i ostudzone obieramy ze skórki. Obieramy warzywa, myjemy . Do garnka z wodą wkładamy ozorki . Po godzinie gotowania dodajemy kostki rosołowe, obrane warzywa , ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Ozory wyjmujemy z wywaru. Wywar cedzimy przez sito .Warzywa można użyć do dekoracji. Ozory studzimy i kroimy w plasterki. Żelatynę rozpuszczamy w kilka łyżek zimnej wody i po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłego wywaru ,/ Paczka żelatyny wystarczy na 2 litry wywaru./podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, doprawiamy solą, pieprzem i octem. Plastry ozorków układamy na półmisku ,dekorujemy wg uznania . Zalewamy galaretą . Odstawiamy do zastygnięcia.

  • Rady

    Wywar mozna ugotowac na porcjach rosołowych

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, szkola_babci, galareta, kuchnia polska, ozorki
  • 2 komentarze

Dodane przez: teresa-kr

teresa-kr 334

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-26T20:49:24+01:00

2607 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »