Ozorki w sosie miodowo-musztardowym na liściach sałaty

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smakują wyśmienicie :-)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 ozorki wieprzowe
    3 liście laurowe
    1 mała ugotowana wcześniej marchewka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy litewskiej (może być też zwykła)
    4 łyżki mąki
    natka pietruszki do dekoracji
    3 liście sałaty
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos miodowy

Ozorki w sosie miodowo-musztardowym na liściach sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozorki umyć, odkroić ślinianki. Zagotować w 1,5l wody. Dodać liście laurowe i 1/2 łyżeczki soli. Gotować około 2 godzin. Można zrobić to dzień wcześniej.
  • 2. Po ugotowaniu ozorki przestudzić, a następnie pokroić na plastry 1-2cm, pozostawiając je nadal w wywarze, w którym się gotowały.
  • 3. Przygotować sos: Śmietanę wymieszać z musztardą. Miód roztopić z łyżką wody i dodać do śmietany z musztardą. Dolać 1/3 szklanki zimnej wody i wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
  • 4. Ozorki ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie wlać powoli sos, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  • 5. Utrzeć ugotowaną wcześniej marchew i dodać ją do gotowego sosu.
  • 6. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • ozorki w sosie 7. Ozorki podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i udekorowane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ozorki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować