ozorki w galarecie

4.5 (144 ocen)

  • 3 godz.

prosta i smaczna przystawka

  • 3 godz.

Składniki:


  • ozorki wieprzowe 3 sztuki
    woda 2 litry
    ziele angielskie 5 ziaren
    liść laurowy 4 sztuki
    przyprawa uniwersalna 1 łyżka
    żelatyna spożywcza 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ozorki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozorki trzeba umyć i wykroić żyłki, wrzucamy je następnie do wody o gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie zmieniamy wodę na czystą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę uniwersalną. W takiej wodzie gotujemy ozorki 2 co najmniej 2 godziny aż będą miękkie. Po ugotowaniu ozorki od razu obieramy ze skóry (jeśli zaczekamy aż ostygną obranie ze skóry będzie trudniejsze). Po obraniu kroimy wzdłuż na plastry.
    Z wywaru w którym gotowały się ozorki odlewamy 1,5 szklanki płynu i w gorącym rozpuszczamy żelatynę. Ozorki układamy na półmisku a kiedy galareta z wywaru i żelatyny zacznie gęstnieć polewamy nią ozorki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ozorki Podroby Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować