Ozorki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozory dokładnie myjemy,
moczymy pół godziny w wodzie,
a następnie gotujemy
ok. 20 minut. Odcedzamy
i studzimy. Usuwamy skórę.
2.Kostkę rosołową rozpuszczamy
w gorącej wodzie.
Wkładamy ozory i gotujemy
ok. 2 godzin do miękkości.
W razie potrzeby dolewamy
wody (ozory stale powinny
być przykryte wywarem). Pod
koniec gotowania wsypujemy
warzywa. Gotujemy do miękkości.
Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
3.Ozory wyjmujemy i studzimy.
Kroimy w 5-cm plastry.
Układamy ciasno na na głębokim
dużym półmisku.
4.Żelatynę rozpuszczamy
w ciepłym wywarze. Łyżką
cedzakową wyjmujemy warzywa
i układamy na ozorach.
Zalewamy wywarem. Odstawiamy
w chłodne miejsce do
stężenia.
Komentarze