Ozorki w galarecie

4.51 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.

Przepis na galaretę wymyśliłam sama. Potrawa jest łatwa w wykonaniu i wszystkim zawsze bardzo smakuje.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ● 4-5 ozorów (wołowych lub wieprzowych)
    ● mieszanka pokrojonych w paski warzyw (mrożona)
    ● op. żelatyny spożywczej (na 2,5 l)
    ● kostka rosołowa
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ozorki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozory dokładnie myjemy,
    moczymy pół godziny w wodzie,
    a następnie gotujemy
    ok. 20 minut. Odcedzamy
    i studzimy. Usuwamy skórę.
  • 2. Kostkę rosołową rozpuszczamy
    w gorącej wodzie.
    Wkładamy ozory i gotujemy
    ok. 2 godzin do miękkości.
    W razie potrzeby dolewamy
    wody (ozory stale powinny
    być przykryte wywarem). Pod
    koniec gotowania wsypujemy
    warzywa. Gotujemy do miękkości.
    Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 3. Ozory wyjmujemy i studzimy.
    Kroimy w 5-cm plastry.
    Układamy ciasno na na głębokim
    dużym półmisku.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy
    w ciepłym wywarze. Łyżką
    cedzakową wyjmujemy warzywa
    i układamy na ozorach.
    Zalewamy wywarem. Odstawiamy
    w chłodne miejsce do
    stężenia.

Porady

Galaretę dekorujemy natką pietruszki i warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować