ozorki z sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

danie dobre na obiad albo przystawkę

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ozorki

    ozór wieprzowy 2 sztuki
    woda 1,5 litra
    ziele angielskie 3 ziarna
    liść laurowy 3 sztuki

    sos

    śmietana 18 proc 1/2 kubka
    chrzan ze słoika 3 łyżeczki
    sól do smaku 1 szczypta
    czarny pieprz mielony 1 szczypta

Ozorki z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozorki myjemy dokładnie ale nie obieramy ze skóry, wrzucamy do wody i gotujemy około 10 minut, kiedy zbiorą się "szumy" zmieniamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ozorki około 2 godzin aż zmiękną. W tym czasie przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy chrzan i podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Kiedy ozorki będą miękkie , wyjmujemy je z wody i obieramy ze skóry, najlepiej to zrobić na ciepło kiedy skóra łatwo odchodzi. Obrane ozorki kroimy i polewamy sosem chrzanowym. Pokrojone ozorki można oczywiście wrzucić do sosu aby były nim pokryte w całości

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy