Ozor wołowy w galarecie

4.38 (168 ocen)

  • 20 min

Wymaga trochę wysiłku, ale za to... ten smak!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 ozor wołowy,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    mały seler,
    cebula,
    żelatyna instant ( na 1 liitr)
    pieprz ziarnisty,
    ziele angielskie,
    6 szt jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

4.38 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ozor wołowy w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozora wymyć i włożyć do wrzącej wody. Gotować aż będzie prawie miękki. Wyjąć, przelać zimną wodą a następnie zdjąć skórę i pokroić w ok. 1 cm plastry
  • 2. Do garnka włożyć przyprawy, czosnek (6 dużych ząbków), przypieczoną cebulę, obrane warzywa i plastry ozora. Gotować do miękkości mięsa.
  • 3. Ozora wyjąć, Wywar przecedzić i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, solą i maggi. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Warzywa oprócz marchewki wyrzucić. Na półmisku ułożyć ozora, na każdej porcji położyć plasterek jajka. Udekorować papryką, zieloną pietruszką, marchwią i groszkiem. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
    SMACZNEGO!

Porady

Skórkę najłatwiej zdejmuje się pod bieżącą zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować