Ozor wołowy w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozora wymyć i włożyć do wrzącej wody. Gotować aż będzie prawie miękki. Wyjąć, przelać zimną wodą a następnie zdjąć skórę i pokroić w ok. 1 cm plastry
2.Do garnka włożyć przyprawy, czosnek (6 dużych ząbków), przypieczoną cebulę, obrane warzywa i plastry ozora. Gotować do miękkości mięsa.
3.Ozora wyjąć, Wywar przecedzić i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, solą i maggi. Odstawić do lekkiego stężenia.
4.Warzywa oprócz marchewki wyrzucić. Na półmisku ułożyć ozora, na każdej porcji położyć plasterek jajka. Udekorować papryką, zieloną pietruszką, marchwią i groszkiem. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
SMACZNEGO!
Porady
Skórkę najłatwiej zdejmuje się pod bieżącą zimną wodą.
Komentarze