Ozór w sosie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ulubione danie mojego męża

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 ozór wołowy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    1 cebula 2 listki laurowe
    kilka ziaren pieprzu
    1 1/2 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 1/4 szklanki rosołu
    5 dkg rodzynek
    sól, sok z cytryny

Ozór w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lo2i4j 1. Ozór dokładnie umyć, wyciąć ślinianki. Zalać wrzącą wodą , osolić ,gotować około 2 godz. Następnie dodać oczyszczone warzywa i przyprawy. Ugotować do miękkości. Ozorki wyjąć z wywaru, ściągnąć skórkę.

  • image-244o2u8 2. Na patelni stopić masło, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić z rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać umyte rodzynki, gotować około 5 min. Sos przyprawić solą i sokiem z cytryny.Ozór pokroić w skośne plastry , zagrzać, i zalać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.4 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pulpety w sosie własnym