Ciasto owsiane z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane prażymy na suchej patelni aż staną się chrupiące. Ostudzone płatki przesypujemy do blendera i delikatnie rozdrabniamy, tak aby nie wyszła z tego mąka. Ewentualnie płatki można ugnieść w moździerzu.
2.Do miski wkładamy rozdrobnione płatki owsiane, mąkę owsianą i jaglaną, żółtka, fruktozę, sodę lub proszek do pieczenia oraz olej i wszystko zagniatamy. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oleju. Ciasto będzie przypominało kruszonkę.
3.Z białek ubijamy pianę. Do piany można dodać odrobinę cukru lub fruktozy.
4.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ok ¾ ciasta, na nim układamy warstwę z dżemu. Na owoce kładziemy pianę z białek i posypujemy ją pozostałą kruszonką. Pieczemy około 40 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarze