Ciasto owsiane z dżemem

4.5 (148 ocen)

Miałam ochotę na coś słodkiego i wyszło takie oto bezglutenowe ciasto. I choć to prawie zwykły pleśniak to jest bardzo fajny w smaku :)

Składniki:

  • na formę o wymiarach 15x25 cm

    1) 1 szklanka płatków owsianych
    2) ¾ szklanki mąki owsianej
    3) ¾ szklanki mąki jaglanej
    4) 2 jajka
    5) ¾ szklanki oleju
    6) 4 łyżki fruktozy
    7) łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
    8) dżem z porzeczki (ok. 300 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Ciasto owsiane z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni aż staną się chrupiące. Ostudzone płatki przesypujemy do blendera i delikatnie rozdrabniamy, tak aby nie wyszła z tego mąka. Ewentualnie płatki można ugnieść w moździerzu.
  • 2. Do miski wkładamy rozdrobnione płatki owsiane, mąkę owsianą i jaglaną, żółtka, fruktozę, sodę lub proszek do pieczenia oraz olej i wszystko zagniatamy. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oleju. Ciasto będzie przypominało kruszonkę.
  • 3. Z białek ubijamy pianę. Do piany można dodać odrobinę cukru lub fruktozy.
  • 4. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ok ¾ ciasta, na nim układamy warstwę z dżemu. Na owoce kładziemy pianę z białek i posypujemy ją pozostałą kruszonką. Pieczemy około 40 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować