Owsiano - orkiszowe ciasteczka kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastaw na 180 stopni. Margarynę roztop w rondelku lub mikrofali. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2.Płatki owsiane zmiel w malakserze lub młynku, przesyp do miski, dosyp mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i 80% czekolady. Wymieszaj wszystko. Jajko z cukrem wrzuć do malaksera i mieszaj aż nabierze puszystości, dodaj przestudzoną margarynę i wymieszaj. Płyn przelej do ciastek i wymieszaj. Gdyby ciasto kleiło się za bardzo do dłoni, dosyp odrobinę mąki orkiszowej.
3. Formuj kule, układaj na blasze i lekko spłaszczaj. Na wierzchu ciastek poukładaj i lekko dociśnij resztę czekoladowych kropelek. Piecz 20 minut. Studź na kratce.
Komentarze