Owsiano - orkiszowe ciasteczka kakaowe

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne, delikatnie słodkie, bardzo zdrowe ciastka. Dzieci je uwielbiają

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej "Gdańskie Młyny"
    1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
    2/3 szklanki brązowego cukru
    100 g czekoladowych kropelek
    3 łyżki ciemnego kakao
    1/2 kostki margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Owsiano - orkiszowe ciasteczka kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Margarynę roztop w rondelku lub mikrofali. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2. Płatki owsiane zmiel w malakserze lub młynku, przesyp do miski, dosyp mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i 80% czekolady. Wymieszaj wszystko. Jajko z cukrem wrzuć do malaksera i mieszaj aż nabierze puszystości, dodaj przestudzoną margarynę i wymieszaj. Płyn przelej do ciastek i wymieszaj. Gdyby ciasto kleiło się za bardzo do dłoni, dosyp odrobinę mąki orkiszowej.
  • 3. Formuj kule, układaj na blasze i lekko spłaszczaj. Na wierzchu ciastek poukładaj i lekko dociśnij resztę czekoladowych kropelek. Piecz 20 minut. Studź na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować