Owsiano - gryczana tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Postanowiłam "smacznie" wykorzystać z rabarbar z ogrodu i tak powstała ta przepyszna tarta :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 25 cm i wysokości 3 cm:
    2 szklanki płatków owsianych
    ¾ szklanki płatków gryczanych błyskawicznych
    200 g rabarbaru oczyszczonego (około 6 sztuk)
    1 łyżka cukru
    ½ szklanki rodzynek
    ½ szklanki cukru
    galaretka pomarańczowa (proszek)
    570 g jogurtu naturalnego

Owsiano - gryczana tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroimy w talarki, zasypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut by puścił sok, który odlewamy.
  • 2. Do miski wsypujemy suche składniki, rodzynki, dodajemy rabarbar i jogurt i dokładnie mieszamy.
  • 3. Powstałą masę przekładamy do formy na tartę (ja mam silikonową, dlatego niczym jej nie smaruję).
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 55 minut (przez pierwsze 40 minut z termoobiegiem, później bez niego).
  • 5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

By tarta się za bardzo z góry nie przyrumieniła możemy przed pieczeniem przykryć ją folią aluminiową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy