Owsiane kuleczki

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Zawierają minerały i błonnik. Dodają energii. Smakują z mlekiem lub herbatą.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● 20 dag płatków owsianych
    ● 5 dag otrębów pszennych
    ● ok. 10 dag miękkiego masła
    ● 4 łyżki cukru
    ● 4 łyżki mleka
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki suszonej żurawiny
    ● 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owsiane kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem
    i jajkami, aż powstanie gładka
    masa. Wsypujemy mąkę i proszek
    do pieczenia, a następnie
    dodajemy mleko, płatki,
    otręby, żurawinę oraz pestki
    dyni. Mieszamy i odstawiamy
    na ok. 30 minut.
  • 2. Z ciasta formujemy niewielkie
    zwarte kulki. Kładziemy na
    blachę wyłożoną papierem do
    pieczenia, zachowując niewielkie
    odstępy.
  • Owsiane kuleczki 3. Ciasteczka pieczemy ok.
    20 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.
    Wyjmujemy i studzimy.

Porady

● Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 2 łyżki mleka. ● Ciasteczka można urozmaicić orzechami lub migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować