Owsiane batoniki energetyczne

4.5 (188 ocen)

  • 50 min

Idealne jako zdrowa przekąska.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    - 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    - 2 szklanki płatków owsianych
    - 1/2 szklanki: sezamu (1/2 łyżki), słonecznika (2 łyżki), siemienia lnianego (1 łyżka) i pestek dyni (2 łyżki)
    - szklanka posiekanych: orzechów włoskich (15g), laskowych (20g) oraz migdałów (15g)
    - szklanka posiekanych: suszonych śliwek (6 sztuk), moreli (6 sztuk), daktyli (6 sztuk), żurawiny (15g) oraz jagód goji
    - 2 łyżki oleju kokosowego
    - 2 łyżki płynnego miodu
    - 1/4 szklanki wody
    - 2 białka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski

Owsiane batoniki energetyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej kokosowy podgrzewamy (tak by stał się płynny) i łączymy z miodem oraz wodą.
  • 2. Białko ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce, dodajemy mieszankę oleju, miodu i wody. Ponownie mieszamy i dodajemy ubite białko.
  • 4. Całość łączymy w jednorodną masę i wykładamy na niewielką blaszkę (30×40) wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-25 min.

Porady

Z podanej ilości składników powstaje ok 30 batoników. Wartość odżywcza 1 batonika: - 133 kcal - 3 g błonnika - 17 g węglowodanów - 7 g tłuszczy - 3,6 g białka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować