Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam.

  • 15 min

Składniki:

  • 8 łyżek mleka
    360 g cukru trzcinowego
    100 g masła
    2 łyżki kakao
    zapach rumowy
    90 g gorzkiej czekolady
    100 g suszonej żurawiny
    2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe 1. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i cukier. Mieszając od czasu do czasu doprowadzamy do wrzenia (syrop musi się zagotować). Dodajemy pokruszoną czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy