Owocowy torcik z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo efektowny i nawet nie wymagający dużego nakładu pracy, a efekt zachwyci każdego gościa :). Wbrew pozorom łatwo się go kroi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
    300 g brzoskwiń z puszki
    300 g krojonego ananasa z puszki
    1/2 opakowania budyniu waniliowego
    150 g cukru pudru
    3-4 łyżki likieru jajecznego
    250 g śmietany 18%
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżki cukru kryształu
    3 łyżeczki żelatyny
    400 g śmietany 36%
    50 g gorzkiej czekolady
    150 ml soku z brzoskwiń rozcieńczonego z wodą + 3 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowy torcik z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i wykroić za pomocą obręczy z tortownicy śr. 26 cm dwa blaty.
  • 2. Blaty ułożyć na papierze i po nakłuwać widelcem, piec w 180 C ok. 15 - 20 minut.
  • 3. Brzoskwinie i ananasy odcedzić, drobno pokroić w kostkę, syrop z brzoskwiń rozcieńczyć pół na pół (150 ml + 3 łyżki ). Budyń wymieszać z 3 łyżkami rozcieńczonego soku, pozostały sok zagotować i dodać rozcieńczony budyń i ugotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać owoce dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Jeden z upieczonych blatów dzielimy na kroimy na 6 części. Cukier puder mieszamy z likierem i ucieramy, aż uzyskamy gładki lukier. Lukrujemy trójkąty i odkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki . Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i tworzymy wzorki na trójkącikach.
  • 5. Kwaśną śmietanę ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubijamy na sztywno.
    Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Rozpuścić w 50 ml gorącej wody.o żelatyny dodać 2 łyżeczki mieszanki kwaśnej śmietany wymieszać i dodać do pozostałej, wymieszać .Całość delikatnie wymieszać z ubita śmietanka , wstawić na 10 minut do lodówki.

  • 6. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego, na blat całego ciasta nałożyć owoce następnie wycisnąć śmietanę ułożyć wachlarze z ciasta i udekorować wg. uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować