1.Biszkopt: jajka ubijamy z resztą składników i dzielimy na pół. Pieczemy 2 placki (23x34 cm) 30 minut w 180 °C.
2.Ciasto: białka ubijamy, stopniowo wsypując cukry, orzechy i bułkę. Pieczemy
ok. 40 minut w temperaturze 180 °C (blacha 23x34 cm).
3.Masa: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a resztę mieszamy z mąką i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy, aż budyń się zagotuje. Studzimy. Masło ucieramy z żółtkami i budyniem. Masę dzielimy na pół. Do jednej
części dodajemy kakao i drobno pokrojoną czekoladę, a do drugiej sok
z cytryny i pokrojone w małą kostkę ananasy (2 plastry odkładamy).
4.Kremy ubijamy z mlekiem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.
5.Owoce myjemy. Kiwi obieramy. Winogrona przekrawamy. Odłożonego ananasa kroimy w ćwiartki. Kiwi i pomarańcze kroimy w plastry. Z jabłka wycinamy liść: zaczynając od najmniejszego elementu, wycinamy
równolegle 4 coraz większe, a następnie dekoracyjnie układamy. Czynność powtarzamy.
6.Tort: z biszkoptów i placka wycinamy kształt motyla. Na jednego biszkopta wykładamy masę kakaową, na nią ciasto, jasną masę i przykrywamy biszkoptem. Układamy owoce i polewamy tężejącą galaretką.
Boki dekorujemy kremem. Z rurek robimy czułki motyla.
Komentarze