• Owocowy motyl

    Autor: Iwona Dziedzic, Breń

  • Uwielbiam dekorować słodkości.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl. mąki pszennej
    2-3 łyżki kakao

    Ciasto:
    6 białek
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    25 dag posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki bułki tartej

    Masa:
    33 dag cukru
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 kostki masła
    6 żółtek
    2 szkl. mleka
    puszka ananasa w plastrach
    łyżka kakao
    sok z 1 cytryny
    czekolada mleczna

    Krem:
    2 op. kremu śmietankowego
    2 szkl. mleka

    Oraz:
    czerwona galaretka
    owoce (winogrona, pomarańcza, jabłko, kiwi, truskawki)
    2 waflowe rurki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: jajka ubijamy z resztą składników i dzielimy na pół. Pieczemy 2 placki (23x34 cm) 30 minut w 180 °C.

    2.

    Ciasto: białka ubijamy, stopniowo wsypując cukry, orzechy i bułkę. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 °C (blacha 23x34 cm).

    3.

    Masa: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a resztę mieszamy z mąką i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy, aż budyń się zagotuje. Studzimy. Masło ucieramy z żółtkami i budyniem. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i drobno pokrojoną czekoladę, a do drugiej sok z cytryny i pokrojone w małą kostkę ananasy (2 plastry odkładamy).

    4.

    Kremy ubijamy z mlekiem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.

    5.

    Owoce myjemy. Kiwi obieramy. Winogrona przekrawamy. Odłożonego ananasa kroimy w ćwiartki. Kiwi i pomarańcze kroimy w plastry. Z jabłka wycinamy liść: zaczynając od najmniejszego elementu, wycinamy równolegle 4 coraz większe, a następnie dekoracyjnie układamy. Czynność powtarzamy.

    6.

    Tort: z biszkoptów i placka wycinamy kształt motyla. Na jednego biszkopta wykładamy masę kakaową, na nią ciasto, jasną masę i przykrywamy biszkoptem. Układamy owoce i polewamy tężejącą galaretką. Boki dekorujemy kremem. Z rurek robimy czułki motyla.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tort, Twój pomysł, owoce jałowca
  • 3 komentarze

Autor: Iwona Dziedzic, Breń

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-05T19:57:55+01:00

1417 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_08-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii