Hiszpańskie szynki długo dojrzewające to klasyka. Jamon Serrani i Jamon Iberico to czysta poezja . Postanowiłam poeksperymentować z nimi .Eksperymenty z kuchnią hiszpańską
5 min
Składniki:
4 połówki gruszek z syropu
4 kawałki arbuza ze skórką
8 plastrów ( cienkie - długie ) szynki wędzonej długo dojrzewającej ( jamon Serrano lub Jamon Iberico )
4 małe łyżeczki ,, kawioru " zielonego a alg o smaku Waszabi
kilka listków natki pietruszki
Owocowo-serranowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki odsączyć z syropu. Arbuz przyciąć na kształtne porcje .Szynkę zwinąć tak by utworzyła ,, różyczki " i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru" z alg. Udekorować natką pietruszki.
Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.
Komentarze