Owocowo-serowy kopiec

5 (199 ocen)

Mój pomysł na owocowy, orzeźwiający deser, który cieszy oko i podniebienie.

Składniki:

  • 330 ml śmietanki 30proc.
    400g twarogu na serniki ( u mnie z wiaderka)
    1 galaretka z owoców leśnych
    2 galaretki truskawkowe
    200g borówek amerykańskich
    500g truskawek
    120g cukru pudru
    15 małych,okrągłych biszkoptów
    łyżka masła do posmarowania naczynia



Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowo-serowy kopiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, a galaretkę z owoców leśnych w szklance wody. Odstawić do stężenia.
  • 2. Chłodną kremówkę ubić, połączyć z cukrem pudrem i twarogiem. Masę śmietanowo-serową podzielić na dwie części (1/4 i 3/4). Mniejszą część połączyć ze zmiksowanymi borówkami a następnie wymieszać z tężejącą galaretką z owoców leśnych. Masę przelać na dno szklanego, okrągłego naczynia (o śr.21 cm), uprzednio posmarowanego roztopionym masłem i oprószonego cukrem pudrem. Odstawić do stężenia.
  • przygotuj masę truskawkową 3. Pozostałą, większą część masy serowej połączyć ze zmiksowanymi truskawkami (kilka zostawić) i tężejącą galaretką truskawkową. Połowę wylać na masę z borówkami, wyłożyć biszkopty i posypać połową pokrojonych na kawałki truskawek.
  • wyłóż biszkopty i masę truskawkową 4. Ponownie wylać pozostałą warstwę serową i kawałki truskawek. Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc). Naczynie odwrócić do góry dnem i przełożyć na talerzyk. Dowolnie udekorować.



Porady

Aby wyjąć sernik z naczynia, to zamiast smarować je masłem i sypać cukrem pudrem, możemy zanurzyć je na chwilę w gorącej wodzie, odwrócić do góry dnem i przełożyć na talerzyk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować