Owocowe żmijki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 55 min

Gdy pokazałam je synowi nawet nie zwracał uwagi, ze są na nich jego "znienawidzone" czerwone porzeczki i jadł,aż miło bylo patrzec.

  • 1 godz. 55 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 jajko,
    20 dkg mąki pszennej,
    2-3 łyzki cukru pudru,
    10 dkg masła,
    2 cukry waniliowe.

    Krem budyniowy:
    1/2 l mleka,
    2 budynie smietankowe,
    25 dkg masła,
    3-4 łyzki cukru

    Dodatkowo:
    Owoce:
    truskawki, czerwone porzeczki,borówki amerykanskie, jagody,agrest
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Owocowe żmijki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka przed pieczeniem 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą.Siekamy, a nastepnie zagniatamy na jednolite ciasto.Formujemy kulkę i wkładamy na 15 min do zamrazarki.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na gr ok 4 mm i wycinamy paski o szerokosci ok 3 cm i dowolnej długosci. Kazdy pasek formujemy na kształt literki S.Ciastka pieczemy w temp 160 st do zrumienienia-ok 15 minut.
  • 2. Budyn gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Masło ucieramy dodając po łyzce wystudzonego budyniu.
  • 3. Za pomocą rekawa cukierniczego krem nakładamy na ciastka(zimne).Na krem wykładamy owoce.
    U mnie buzia żmijki zrobiona jest z agrestu, oczy z czerwonych porzeczek przyklejone masą budyniową.

Porady

Na ciastka mozemy uzyc dowolnego ulubionego kremu i owocow. Z podanej porcji wyszło mi 15 żmijek.Ale ilosc ciastek jest zależna od długości żmij, jaka sobie wybierzemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Jagody Masa budyniowa Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować